Treceți la conținutul principal

Singurătate. Pandemie. Sărbători. Short horror story?

Suntem într-o pandemie(știu, deja sună obositor), vedem pe toate rețelele de socializare sfaturi și învățături despre cum să ne comportăm cu cei mici sau cu partenerul astfel încât timpul acesta petrecut exclusiv împreună să ne consolideze relația, nu să o deterioreze.

Dar nu vom vorbi despre cupluri. Vreau să vorbim despre cei care nu sunt într-o relație. Despre cei care nu locuiesc cu familia sau cu prietenii. Despre cei care nu au colegi de apartament. Despre cei care din luna martie a acestui an, au explorat probabil teritorii până acum virgine ale singurătății. Despre cei care închid și deschid ușa singuri, care au pe uscătorul de vase un singur pahar de vin pus la scurs, o singură cană de cafea. O furculiță, o lingură, o farfurie. Evit să-i numesc oameni singuri, pentru că tindem să dăm singurătății în primul rând conotații negative, dar... Să vorbim despre cei singuri. 

Nu cred că mai vine ca o surpriză pentru cineva, dar reiterez că suntem ființe sociale, deci avem nevoia fundamentală să aparținem unui grup. Grupul ne oferă sentimentul de siguranță, de protecție, de adecvare, etc. Ce se întâmplă, mai exact, când suntem scoși din fiecare grup din care facem parte, cum s-a întâmplat la începutul pandemiei? Nu au mai fost permise întâlnirile cu prietenii, familiile nu le-am vizitat pentru a le proteja, majoritatea a lucrat de acasă, concerte nu, ieșiri în oraș nu, călătorii nu, sporturi nu, etc. La ce a dat naștere această schimbare radicală extinsă pe atatea planuri din viața noastră? Pe lângă tristețe, dor, frustrare, etc. Sentimentul de alienare, iar despre acesta vreau să discutăm. 

alienare=înstrăinare

Singurătatea nu este un simplu sentiment, este o experiență cu dimensiuni emoționale și cognitive. În contextul actual, merită menționată inclusiv dimensiunea fizică, cea care include nevoia de afecțiune, de atingere, de intimitate sexuală și nu numai. De regulă, singurătatea vine cu tristețe, frustrare, de multe ori chiar detresă. Tendința generală e să nu fim singuri, iar felul în care manageriem singurătatea este dat de experiente personale, de factori ce tin de personalitate, de istoric, plus multe alte variabile.


Să facem o scurtă radiografie a singurătății, concentrându-ne pe următoarele elemente:

  • Distresul emoțional: în seamnă durere, suferință, anxietate. când simțim că ni se frânge inima
  • Inadecvare socială, alienare: când simțim că nu suntem suficient de buni/deștepți/amuzanți ca să fim doriți într-un grup și ne simțim lipsiți de valoare, ignorați, diferiți
  • Izolare interpersonală: atunci când simțim că nu suntem importanți în viața cuiva, când simțim că nu avem relații solide de prietenie, de iubire, etc. 
  • Alienarea față de sine: când simțim o ruptură între minte și corp, venită ca un mecanism de apărare menit să ne protejeze de durerea și suferința provocate de singurătate.
Ne aflăm în pragul sărbătorilor, perioadă deosebit de încărcată dpdv emoțional, perioadă marcată de presiuni și de o tonă de expectanțe din partea societății, în special îndreptate în direcția celor singuri. Am scris un articol anul trecut despre acest subiect, despre felul cum, din păcate, mulți dintre cei singuri experimentează sărbătorile(îl voi atașa la sfârșitul acestui articol). Ce-i de făcut? 

Împărtășește. 

Oamenii tind să refuze să admită că se simt singuri, pentru că există o stigmă proeminentă atașată de singurătate. Ca și cum singurătatea este o pedeapsă pentru că nu corespundem unor criterii, ca și cum nu am merita iubire, companie, prietenie. Singurătatea este asociată deseori și cu slăbiciune. Să intrăm în amănunte luând sexul indivizilor drept criteriu de departajare? Cred că ne e clar tuturor cui îi este mai ușor să discute despre emoțiile pe care le experimentează. 

De ce e important să spunem ce simțim? Comunicarea are ca scop transmiterea și primirea de informații pentru a ne face înțeleși și pentru a-i înțelege pe ceilalți. Comunicarea stă la baza oricărei relații, cu ajutorul ei dăm naștere afinităților sau antipatiilor. O comunicare bună duce la relații trainice, sănătoase. 

Conectează-te.

Avem nevoie de oameni. Nu toate relațiile trebuie să fie profunde. Nu orice om trebuie să devină partenerul nostru, prietenul nostru, condifentul nostru, sfătuitorul nostru. Există niveluri diferite de intimitate, unele mai intense, altele mai superficiale. În momentul în care ne lărgim cercul de persoane cu care discutăm, vom observa că inclusiv relațiile superficiale au farmecul lor și aduc un aport major asupra stării noastre de bine. În timp de pandemie, cu cei apropiați putem sta pe Zoom și discuta despre teorii, idei, gânduri și emoții, despre câte-n lună și-n stele. Cu alții putem să ne trimitem poze amuzante, sau muzică, sau invitații la evenimente online. Cu cât avem mai multe persoane în cercul nostru social, cu atât suntem mai expuși la oportunități, perspective sau idei noi. 

Inspiră-te. 

Întoarce-te la ceea ce îți place. Dacă nu ai avut niciodată o pasiune, caută acum o activitate care să îți ofere o stare de bine, sau care să te distreze, sau care să te relaxeze. Dacă nu esti curios să îți pui cuptorul în funcțiune de 4 ori pe săptămână și oricum preferi pâinea de la Panemar, poate o să iți facă plăcere să pictezi, sau să rupi reviste și să creezi tablouri random din bucățele de hârtie. Poate a venit momentul să începi să studiezi limba aceea străină de care ești îndrăgostit. Poate descoperi că te pasionează ramuri din tehnologie, poate vrei să înveți istorie, sau poate te delectează să vezi documentare despre reconstrucții ale unor castele din Franța. Nu știu, zic. :) Caută inspirație oriunde, pentru că există inspirație oriunde. Adună cât mai multă informație nouă și aranjeaz-o frumos în gândurile tale. Fii creativ, joacă-te cu imaginația, fă-ți mintea un loc frumos. 

Cere ajutor 

punct. 

Nu trebuie să treci singur printr-un impas. Faptul că nu ceri ajutor nu demonstrează nimic, ai grijă de tine. Iubește-te suficient de mult încât să decizi că o mână de ajutor ar face lucrurile mai ușoare. A cere ajutor este cel mai nobil lucru pe care îl putem face pentru noi, și niciodată nu o să determine gradul nostru de curaj, de mândrie sau de putere. A cere ajutor e iubire de sine. 

Vezi și: 

https://danielaantinie.blogspot.com/2019/12/cea-mai-frumoasa-perioada-din-sau-nu.html

Comentarii

  1. Promit să împărtășesc această mărturie în întreaga lume, când iubitul meu se întoarce la mine și astăzi îi mulțumesc sincer lui DR WHITE, pentru că a adus bucurie și fericire relației mele și familiei mele. Vreau să vă informez că există un vrăjitor adevărat. Nu am crezut niciodată în toate aceste lucruri până nu mi-am pierdut iubitul, am avut nevoie de ajutor până când l-am găsit pe Dr. WHITE, un mare jucător de vrăji, iar el a aruncat o vraja de dragoste asupra mea și m-a asigurat că îl voi recupera pe iubitul meu în 2 zile după aruncând vraja, 2 zile mai târziu, telefonul meu a sunat și atât de șocant iubitul meu nu m-a sunat în ultimele 3 luni. Și-a cerut scuze pentru inima frântă și a spus că este gata să fie coloana mea vertebrală pentru tot restul vieții sale alături de mine. Dr. WHITE l-a eliberat pentru a ști cât de mult îl iubesc și cât de mult îl vreau. Și a deschis ochii pentru a-și imagina cât de mult împărțim împreună. În timp ce scriu această mărturie acum, sunt cea mai fericită fată de pe pământ. Dr. WHITE vă poate ajuta, de asemenea. Trimite-i un e-mail la: (wightmagicmaster@gmail.com) sau WhatsApp-ul său la +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diagnostic: cancer de prostată. Interviu cu un supraviețuitor

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în populația masculină. De asemenea, este al doilea tip de cancer care duce la deces. Am avut plăcerea să discut cu C.F, unul dintre (cei tot mai mulți)supraviețuitori ai cancerului de prostată. Îi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări și pentru deschiderea spre eventuale discuții viitoare.  Bună, C.F., și îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să purtăm această discuție, pe care o și împărtășim cu ceilalți.  Cu drag. Să știi că eu nu prea am găsit discuții de genul când am căutat acum câțiva ani( când s-a îmbolnăvit ). Mi-ar fi fost util să citesc despre experiențele altora. De asta am și acceptat să vorbim, deși sunt ataaat de multe de povestit, de nici nu știu cu ce să încep. Sunt convinsă, dar cine știe... poate acesta este un start pentru discuții de genul.   Am pregătit câteva întrebări, începem? Motor, acțiune! Cum ai reacționat când ai primit diagnosticul de cancer de prostată? Ce ai

Frica de intimitate și de ce fugim de relații

Te sperie gândul că ai putea intra într-o relație? Simți că o relație ar putea să îți îngrădească libertatea și simți un nod în gât când te gândești la asta? Ți-e frică să te atașezi pentru că oricum oamenii înșeală, rănesc, renunță, pleacă? Simți că pur și simplu nu merită să încerci să fii cu cineva pentru că deznodământul e oricum mereu același? Ai discuții cu multe persoane care te validează iar când lucrurile devin serioase știi că trebuie să fugi? Dacă răspunsul este da, înseamnă că sunt șanse mari să te confrunți cu frica de intimitate. Ce este frica de intimitate? Frica de intimitate este atunci când ți-e teamă să te implici emoțional sau chiar și fizic într-o relație. Tendința persoanelor cu frică de intimitate este să fugă atunci când lucrurile între ei și o altă persoană devin prea confortabile. Problema majoră a persoanelor cu frică de intimitate este că, de regulă, e greu de descoperit că există cu adevărat o problemă. Obișnuiți fiind să-și blocheze propriile emo