Treceți la conținutul principal

Cea mai frumoasă perioadă din an. Sau nu.

De regulă Crăciunul este sinonim cu familie, cadouri, luminițe și reclame Coca-Cola. Există o oarecare presiune socială că de Crăciun trebuie să fim fericiți, pentru că, vorba cântecului, it's the most wonderful time of the year. Ce anume îi face pe oameni atât de triști de sărbători și ce impact au acestea asupra psihicului nostru astfel încât în luna ianuarie există o zi, lunea albastră(Blue Monday - a treia zi de luni din ianuarie, despre care vom vorbi într-un alt articol), recunoscută la nivel internațional drept cea mai tristă zi din an? 
Îndatoririle
Îndatoririle pe care le avem în perioada sărbătorilor pot ridica nivelul de stres la cote alarmante. De la cumpărarea de cadouri, băile de mulțime și aglomerația din magazine, evenimentele la care trebuie să participăm și nevoia de a-i mulțumi pe toți cei din jur sunt o povară greu de purtat de o persoană sănătoasă, darămite de cineva care se confruntă cu anxietate sau depresie. Contribuie la stres și lipsa somnului, schimbarea în alimentație sau întreruperea exercițiului fizic. Stresantă poate să fie și inabilitatea de a fi alături de cei dragi, sau, din contră, obligațiile legate de familie, despre care vorbim în cele ce urmează. 

Timpul petrecut cu familia
Din păcate familia nu este întotdeauna locul unde suntem fericiți și ne încărcăm bateriile. Familia poate reprezenta un spațiu periculos, disfuncțional unde întâlnim abuz, conflicte, adicții sau comportamente care pot înrăutăți sănătatea mentală a unei persoane deja predispuse unei vulnerabilități. Este necesar să evităm mediile nesănătoase, chiar dacă tradiția ne impune să fim mai familiști ca niciodată de Crăciun. 

Presiunea de a fi fericit
Simplu fapt de a-i ura un Craciun fericit cuiva cu depresie aruncă asupra lui o responsabilitate pe care nu o poate îndeplini. Deja confruntându-se cu probleme legate de somn, sentimente de neputință, alienare și de neadecvare, persoana în cauză poate ceda presiunii impuse de cei din jur când aceștia au pretenția ca el să devină brusc fericit și încântat de ceea ce se întâmplă în jur. Nu spune nimeni să nu urăm Sărbători fericite unei persoane care se confruntă cu anxietate sau depresie, dar este datoria noastră să respectăm faptul că există șanse ca aceasta să nu răspundă invitației la masa festivă, sau să aibă o atitudine nervoasă, nesigură, sau chiar să reacționeze impulsiv și neconform spiritului magic al Crăciunului. Mai pe scurt, să fim înțelegători, să nu avem așteptări gigantice și să nu fim intruzivi - să luăm oamenii așa cum sunt. 

Cum putem să fim, totuși, fericiți? 

Mult spus fericiți, însă există lucruri pe care le putem face astfel încât să evităm o supraîncărcare emoțională în condițiile în care ne confruntăm cu depresie sau anxietate.  

Managementul stresului - reducem cât putem din atribuțiile care ne revin în cea mai minunată perioadă din an. De exemplu, pentru anxioși este un coșmar să cumpere cadouri din magazine supraaglomerate. Nu putem cumpăra cadouri? Le putem face noi. Există un miliard de tutoriale pe Internet care ne arată cum putem face cadouri handmade. Cu puțină creativitate(sau shopping online) ne eliberăm de stresul cauzat de cumpărături. 

Ne eliberăm de presiuni. Nu suntem datori să întâlnim așteptările celorlalți 100% și 24/7. Nu considerăm că putem face față câtorva zile cu familia? Nicio problemă, participăm doar câteva ore, sau le comunicăm faptul că nu putem fi acolo. Sau, îi invităm la o felie de prăjitură pentru câteva ore. Sau efectiv le urăm Sărbători fericite și ne petrecem seara de Ajun cu un film bun și o ciocolată caldă. Depresia și anxietatea nu sunt o constantă în viața noastră, dar în mod cert nu le putem nega existența atunci când ne afectează. Este datoria noastră să ne protejăm și să avem grijă de noi înșine atunci când ele există, chiar și în condițiile în care cei din jur nu ne înțeleg tendința de retragere, de evitare, modurile în care le dirijăm. Suntem stăpânii absoluți asupra timpului și resurselor noastre. NOI le controlăm astfel încât să ne fie bine. Să nu uităm, la sfârșitul zilei relația cu noi înșine este cea mai importantă relație - ea dă tonul tuturor relațiilor din viața noastră. 
Am tot amintit și voi reveni cu îndemnul de a fi prezent în moment de câte ori voi avea ocazia. Lucrurile mici ne aduc bucurie, rutina ne aduce stabilitate, micile obiceiuri și ancorarea în realitate ne fac să ne simțim vii. Să ne bucurăm de luminițele de pe stradă, să ne oprim și să simțim fulgii de zăpadă cum ni se topesc pe buze, să ne bucurăm de pătura pufoasă care ne învelește, să fim recunoscători pentru gustul unui ceai aromat, pentru mirosul de brad sau de scorțișoară. Să ne încojurăm de oameni care ne iubesc și când suntem la pământ și să ne iubim noi pe noi chiar și atunci când simțim că nu merităm. Exercițiul este mama fericirii - să exersăm gratitudinea. 

Comentarii

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diagnostic: cancer de prostată. Interviu cu un supraviețuitor

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în populația masculină. De asemenea, este al doilea tip de cancer care duce la deces. Am avut plăcerea să discut cu C.F, unul dintre (cei tot mai mulți)supraviețuitori ai cancerului de prostată. Îi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări și pentru deschiderea spre eventuale discuții viitoare.  Bună, C.F., și îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să purtăm această discuție, pe care o și împărtășim cu ceilalți.  Cu drag. Să știi că eu nu prea am găsit discuții de genul când am căutat acum câțiva ani( când s-a îmbolnăvit ). Mi-ar fi fost util să citesc despre experiențele altora. De asta am și acceptat să vorbim, deși sunt ataaat de multe de povestit, de nici nu știu cu ce să încep. Sunt convinsă, dar cine știe... poate acesta este un start pentru discuții de genul.   Am pregătit câteva întrebări, începem? Motor, acțiune! Cum ai reacționat când ai primit diagnosticul de cancer de prostată? Ce ai

Singurătate. Pandemie. Sărbători. Short horror story?

Suntem într-o pandemie(știu, deja sună obositor), vedem pe toate rețelele de socializare sfaturi și învățături despre cum să ne comportăm cu cei mici sau cu partenerul astfel încât timpul acesta petrecut exclusiv împreună să ne consolideze relația, nu să o deterioreze. Dar nu vom vorbi despre cupluri. Vreau să vorbim despre cei care nu sunt într-o relație. Despre cei care nu locuiesc cu familia sau cu prietenii. Despre cei care nu au colegi de apartament. Despre cei care din luna martie a acestui an, au explorat probabil teritorii până acum virgine ale singurătății. Despre cei care închid și deschid ușa singuri, care au pe uscătorul de vase un singur pahar de vin pus la scurs, o singură cană de cafea. O furculiță, o lingură, o farfurie. Evit să-i numesc oameni singuri, pentru că tindem să dăm singurătății în primul rând conotații negative, dar... Să vorbim despre cei singuri.  Nu cred că mai vine ca o surpriză pentru cineva, dar reiterez că suntem ființe sociale, deci avem nevoia funda

Frica de intimitate și de ce fugim de relații

Te sperie gândul că ai putea intra într-o relație? Simți că o relație ar putea să îți îngrădească libertatea și simți un nod în gât când te gândești la asta? Ți-e frică să te atașezi pentru că oricum oamenii înșeală, rănesc, renunță, pleacă? Simți că pur și simplu nu merită să încerci să fii cu cineva pentru că deznodământul e oricum mereu același? Ai discuții cu multe persoane care te validează iar când lucrurile devin serioase știi că trebuie să fugi? Dacă răspunsul este da, înseamnă că sunt șanse mari să te confrunți cu frica de intimitate. Ce este frica de intimitate? Frica de intimitate este atunci când ți-e teamă să te implici emoțional sau chiar și fizic într-o relație. Tendința persoanelor cu frică de intimitate este să fugă atunci când lucrurile între ei și o altă persoană devin prea confortabile. Problema majoră a persoanelor cu frică de intimitate este că, de regulă, e greu de descoperit că există cu adevărat o problemă. Obișnuiți fiind să-și blocheze propriile emo