Treceți la conținutul principal

Spune-mi cum îți vorbești, ca să-ți spun cum te simți

Cu toții avem o voce critică în cap - care uneori e folositoare, pentru că ne ambiționează să trecem peste frici, să ducem la bun sfârșit un proiect sau să scriem mesajul acela pe care îl evităm de o săptămână. Ce se întâmplă însă atunci când auzim mereu acea voce critică și nimic altceva? Ce se întâmplă când monologul nostru interior este atât de punitiv încât ne demoralizează, ne întristează și ne face să devenim mici-mici și fără pic de încredere în noi?


Monologul interior negativ în exces poate produce daune și nouă, și celor din jurul nostru. Nivelul de stres la care putem ajunge din cauza gândurilor urâte repetate constant în mintea noastră este îngrijorător. Cum ne afectează mai exact vorbitul urât cu noi înșine emoțiile, gândurile și relațiile cu apropiații?

Cum sună monologul interior negativ? De la Nu cred că mă descurc să fac asta la Nu sunt bun de nimic la Merit să mă simt așa(rău). Creierul nostru este ca un burete, absoarbe și păstrează informații și acționează în consecință.
  •  Dacă repetăm în mod constant că nu suntem buni la ceva, vom ajunge să credem cu tărie acest lucru, iar asta ne va opri să mai încercăm să facem acel comportament.
  •  Dacă repetăm în mod constant că nu suntem buni de nimic, creierul nostru va funcționa în concordanță cu aceste gânduri și ne va fi greu să ne bucurăm de realizări, vom ajunge să fim orbiți, astfel încât nu vom mai fi conștienți de calitățile noastre. 
O conversație cu noi înșine bazată pe gânduri negative duce la gândire de tip alb-negru, catastrofare, la blamare, la stres continuu - toate acestea afectându-ne funcționarea normală. Stima de sine scade, autoeficacitatea scade, vom ajunge să fim temători, anxioși, stresați și într-o continuă stare de activare emoțională/cognitivă iar relațiile cu cei din jur vor fi alterate.



Care sunt consecințele unui monolog interior negativ?
Depresia. Numeroase studii demonstrează că repetarea în timp a gândurilor negative despre propria persoană este corelată cu depresia.
Anxietatea. Repetarea excesivă a expresiilor de tipul nu mă descurc este corelată cu anxietatea, deoarece individului ajunge să-i fie frică să se angreneze în activități.
Stima de sine. Faptul că un individ are pe repeat în minte că merită să se simtă așa(rău) poatea avea ca și consecință diminuarea stimei de sine, acceptarea de comportamente punitive din partea celor din jur, lipsa de grijă față de propria persoană, etc.
Relațiile cu ceilalți. Încercând mereu să ne explicăm cât suntem de nevaloroși și cum nu știm sau nu merităm nimic, putem ajunge să ne erodăm relațiile cu cei din jur, posibile consecințe fiind diminuarea încrederii în ceilalți, apariția lipsei de interes, sentimentul de neadecvare, tendința de alienare.

Cum putem opri monologul negativ? 
În primul rând, prin e x e r c i ț i u. Poate nu ne va ieși din prima, dat fiind că suntem obișnuiți să ne spunem lucruri urâte, dar exercițiul este mama învățăturii. Este simplu, pentru fiecare gând negativ, ne gândim la ceva pozitiv ex: sunt varză la matematică, dar mă pricep la desen. După un timp, atacăm direct gândurile negative ex: sunt varză la matematică - dar pot oricând folosi un calculator și oricum valoarea mea ca om nu e dată de cât de repede calculez. 
  • Conștientizarea gândirii negative. Pentru a rezolva o problemă, este necesar să fim conștienți când apare problema. Să fim atenți mereu la vocea din capul nostru. 
  • Ne gândim la noi înșine ca la un prieten. Pentru asta e necesar să ne adresăm doar o întrebare: i-aș vorbi celui mai bun prieten al meu cum îmi vorbesc mie însumi?
  • Evităm catastrofarea. Nu mori dacă iei o notă mică. Nu mori dacă nu trimiți rapoartele azi. Nu este sfârșitul lumii dacă ai lovit mașina. Da, este indezirabil, regretabil, trist, stresant, dar nu este groaznic, sfârșitul lumii, nu moare nimeni. Este necesar să transformăm negativul în neutru. De asemenea, este necesar să punem etichete corecte. Nu se moare dacă uiți să cumperi lapte sau dacă nu îți găsesti cheile fix în momentul acesta. 
  • Înlocuim răul cu binele. De fiecare dată când ne gândim la ceva urât despre noi, ne concentrăm să venim cu un gând bun, ne gândim la o calitate pe care o avem ex: îmi stă bine părul azi - sau inventăm una pe care vrem să o dobândim, ex: vreau să fiu mai atent cu cei din jur - in fiecare zi sun un apropiat. 
  • Spunem gândul cu voce tare. Dacă nu este nimeni în jurul nostru, doar faptul că spunem cu voce tare gândul negativ ne poate face să realizăm cât de nerealistic și răutăcios este. Dacă este cineva în jurul nostru, rostirea gândului negativ ne poate aduce clarificare și suport din partea celuilalt. 


Din nefericire suntem atât de concentrați pe probleme încât uităm că prin definiție problema vine la pachet cu soluții - mai ușoare, mai grele, pentru toate gusturile. Monologul interior negativ dăunează, ne face triști, stresați sau chiar depresivi și anxioși. Să fim atenți la criticul din capul nostru și să-l facem noi mic-mic, nu invers. 


*Fotografii realizate de Răzvan Cosmin.

Comentarii

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diagnostic: cancer de prostată. Interviu cu un supraviețuitor

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în populația masculină. De asemenea, este al doilea tip de cancer care duce la deces. Am avut plăcerea să discut cu C.F, unul dintre (cei tot mai mulți)supraviețuitori ai cancerului de prostată. Îi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări și pentru deschiderea spre eventuale discuții viitoare.  Bună, C.F., și îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să purtăm această discuție, pe care o și împărtășim cu ceilalți.  Cu drag. Să știi că eu nu prea am găsit discuții de genul când am căutat acum câțiva ani( când s-a îmbolnăvit ). Mi-ar fi fost util să citesc despre experiențele altora. De asta am și acceptat să vorbim, deși sunt ataaat de multe de povestit, de nici nu știu cu ce să încep. Sunt convinsă, dar cine știe... poate acesta este un start pentru discuții de genul.   Am pregătit câteva întrebări, începem? Motor, acțiune! Cum ai reacționat când ai primit diagnosticul de cancer de prostată? Ce ai

Singurătate. Pandemie. Sărbători. Short horror story?

Suntem într-o pandemie(știu, deja sună obositor), vedem pe toate rețelele de socializare sfaturi și învățături despre cum să ne comportăm cu cei mici sau cu partenerul astfel încât timpul acesta petrecut exclusiv împreună să ne consolideze relația, nu să o deterioreze. Dar nu vom vorbi despre cupluri. Vreau să vorbim despre cei care nu sunt într-o relație. Despre cei care nu locuiesc cu familia sau cu prietenii. Despre cei care nu au colegi de apartament. Despre cei care din luna martie a acestui an, au explorat probabil teritorii până acum virgine ale singurătății. Despre cei care închid și deschid ușa singuri, care au pe uscătorul de vase un singur pahar de vin pus la scurs, o singură cană de cafea. O furculiță, o lingură, o farfurie. Evit să-i numesc oameni singuri, pentru că tindem să dăm singurătății în primul rând conotații negative, dar... Să vorbim despre cei singuri.  Nu cred că mai vine ca o surpriză pentru cineva, dar reiterez că suntem ființe sociale, deci avem nevoia funda

Frica de intimitate și de ce fugim de relații

Te sperie gândul că ai putea intra într-o relație? Simți că o relație ar putea să îți îngrădească libertatea și simți un nod în gât când te gândești la asta? Ți-e frică să te atașezi pentru că oricum oamenii înșeală, rănesc, renunță, pleacă? Simți că pur și simplu nu merită să încerci să fii cu cineva pentru că deznodământul e oricum mereu același? Ai discuții cu multe persoane care te validează iar când lucrurile devin serioase știi că trebuie să fugi? Dacă răspunsul este da, înseamnă că sunt șanse mari să te confrunți cu frica de intimitate. Ce este frica de intimitate? Frica de intimitate este atunci când ți-e teamă să te implici emoțional sau chiar și fizic într-o relație. Tendința persoanelor cu frică de intimitate este să fugă atunci când lucrurile între ei și o altă persoană devin prea confortabile. Problema majoră a persoanelor cu frică de intimitate este că, de regulă, e greu de descoperit că există cu adevărat o problemă. Obișnuiți fiind să-și blocheze propriile emo