Treceți la conținutul principal

Insomnia și cancerul la sân

Insomnia este o problemă frecventă la pacientele cu cancer de sân și s-a dovedit că are o serie de corelații și consecințe psihologice și medicale. În mod obișnuit, insomnia este tratată farmacologic, însă rezultatele mai recente ale unor studii clinice controlate aleatorii susțin și încurajează utilizarea terapiilor cognitiv-comportamentale. Abordările psihoterapeutice pentru insomnie par a fi deosebit de potrivite pentru a fi utilizate în cazul pacientelor cu cancer de sân, deoarece nu împovărează pacientele cu tratamente farmacologice suplimentare și pentru că vizează ameliorarea simptomelor specifice, cum ar fi oboseala, lipsa energiei, etc.
Femeile cu cancer de sân sunt predispuse la perturbări de somn sau chiar insomnie din diferite motive, printre care se numără creșterea frecvenței și severității gândurilor disfuncționale legate de boală, depresia sau anxietatea.
Insomnia se definește drept dificultatea dea a iniția sau menține somnul, sau prin somn neodihnitor. Durează cel puțin o lună și determină tulburări sau deteriorări semnificative din punct de vedere clinic și afectează funcționarea socială, profesională, etc.


Până de curând, majoritatea cercetătorilor și clinicienilor împărțeau insomnia în insomnii primare și secundare. Insomniile primare includeau orice insomnie care nu are nicio altă cauză, cum ar fi insomnii psihofiziologice, insomnii fiziologice și insomnii idiopatice. Insomniile secundare, pe care le-a sugerat recent NIH State of the Science of Insomnia panel, sunt numite insomnii comorbide și includ insomnie asociată cu tulburări mentale, tulburări medicale, medicamente, dependența de alcool sau droguri, factori de mediu , tulburări respiratorii induse de somn, tulburări de mișcare, tulburări ale programului de veghe ale somnului și / sau parasomnii (de exemplu, somnambulism, tulburări de comportament ale somnului REM).

Atât insomnia primară, cât și cea comorbidă sunt caracterizate de o durată scăzută și o intensitate slabă a somnului. Simptomele care stau la baza lor pot fi insomnie inițială sau debutul somnului (adică, dificultăți de adormire), insomnie de întreținere a mediului sau de somn (adică dificultatea de a dormi), insomnie terminală sau târzie (adică trezire dimineața devreme) și / sau somn neodihnitor. Fiecare dintre acestea pot fi tranzitorii, recurente sau cronice. În plus, mulți pacienți suferă de o combinație de mai multe tipuri de insomnie. În general, majoritatea practicienilor tind să vadă și să trateze pacienții cu insomnie cronică, deoarece aceasta poate avea consecințele cele mai grave.


Oboseala la pacientele cu cancer de sân

Studiile au arătat că oboseala este una dintre cele mai frecvente și mai tulburătoare simptome de care se plâng pacientele cu cancer, peste 75% dintre pacientele supuse chimioterapiei sau radioterapiei mărturisesc că se confruntă cu oboseală(de exemplu, se simt fără vlagă și slăbite). Mai mult, cercetările au arătat că aceste simptome pot persista multe luni după terminarea tratamentului. Știm deja că oboseala reduce calitatea vieții și este adesea motivul pentru care pacienții oncologici își întrerup tratamentul împotriva cancerului.

Adevărata relație între somn și oboseală la pacienții cu cancer nu a fost stabilită încă, dar cu toate acestea, există dovezi care arată că oboseala și somnul slab sunt corelate între ele. Akerstedt et al. a studiat relația dintre oboseala mentală, stilul de viață și somnul perturbat la participanți sănătoși și a descoperit că somnul perturbat era cel mai important predictor al oboselii, aparent mai puternic decât predictorii deja cunoscuți, cum ar fi volumul de muncă, sexul feminin, și lipsa exercițiului fizic regulat.

Eficiența terapiei cognitiv-comportamentale

În ultimii ani, literatura în creștere privind eficiența psihoterapiei în insomnie a favorizat o schimbare a ceea ce experții consideră tratamentul de aur pentru insomnia cronică. Câteva studii au arătat că terapia cognitiv-comportamentală (CBT), în special, este la fel de eficientă în tratarea insomniei și chiar mai durabilă decât farmacoterapia. Terapia cognitiv-comportamentală pentru insomnie (CBT-I) combină terapia comportamentală cu restructurarea cognitivă și igiena somnului, așa că este considerată un tratament sigur și eficient pentru insomnie.

În concluzie, terapia cognitiv-comportamentală este cel puțin la fel de eficientă și poate mai eficientă decât tratamentul farmacologic în cazul insomniilor. Există unele dovezi care arată că farmacoterapia acționează mai rapid în stadiile acute de insomnie și că terapia cognitiv-comportamentală are rezultate mai bune pe termen lung. Efectele mai bune pe termen lung ale terapiei cognitiv-comportamentale în comparație cu farmacoterapia se pot datora faptului că, prin această terapie, individul deprinde abilități pentru a combate insomnia acută, precum și pentru a preveni sau a scădea severitatea posibilelor episoade de insomnie. Conferința de stat NIH despre insomnie a concluzionat, de asemenea, că CBT-I este la fel de eficientă ca medicamentele eliberate pe bază de rețetă pentru tratamentul scurt al insomniei cronice și există indicii că efectele benefice ale CBT-I, în contrast cu cele rezultate în urma administrării de medicamente, pot dura mult timp după încetarea tratamentului.

Bibliografie orientativă:

National Institutes of Health State of the Science Conference statement on Manifestations and Management of Chronic Insomnia in Adults, June 13-15, 2005. National Institutes of Health. Sleep. 2005 Sep; 28(9):1049-57.

Cervena k, Dauvilliers Y, Espa F, et al. Effect of cognitive behavioural therapy for insomnia on sleep architecture and sleep EEG power spectra in psychophysiological insomnia. J Sleep Res. 2004;13:385–393

Morin CM. Cognitive-behavioral approaches to the treatment of insomnia. Journal of Clinical Psychiatry. 2004;65(Suppl 16):33–40
Richardson A. Fatigue in cancer patients: a review of the literature. European Journal of Cancer Care. 1995;4:20–32. 

Stein KD, Martin SC, Hann DM, Jacobsen PB. A multidimensional measure of fatigue for use with cancer patients. Cancer Practice. 1998;6:143–152
Dow KH, Ferrell BR, Leigh Seal. An evaluation of the quality of life among long-term survivors of breast cancer. Breast Cancer Res Treat. 1996;39:261–273
Ferrell BR, Grant M, Funk B, Garcia N, Otis-Green S, Schaffner ML. Quality of life in breast cancer. Cancer Practice. 1996;4:331–340. 
Fiorentino, L., & Ancoli-Israel, S. (2006). Insomnia and its treatment in women with breast cancer. Sleep medicine reviews, 10(6), 419–429. doi:10.1016/j.smrv.2006.03.005
Visser MRM, Smets EMA. Fatigue, depression and quality of life in cancer patients: how are they related? Support.Care Cancer. 1998;6:101–108. 
Stromborg MF, Wright P. Ambulatory cancer patients’ perception of the physical and psychosocial changes in their lives since the diagnosis of cancer. Cancer Nursing. 1984;7:117–130. 

Akerstedt T, Knutsson A, Westerholm P, Theorell T, Alfredsson L, Kecklund G. Mental fatigue, work and sleep. Journal of Psychosomatic Research. 2004;57:427–433.
Ancoli-Israel S, Liu L, Marler M, et al. Fatigue, sleep and circadian rhythms prior to chemotherapy for breast cancer. Support.Care Cancer. 2005 in press.

Davidson JR, MacLean AW, Brundage MD, Schulze K. Sleep disturbance in cancer patients. Social Science and Medicine. 2002;54:1309–1321.

Comentarii

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diagnostic: cancer de prostată. Interviu cu un supraviețuitor

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în populația masculină. De asemenea, este al doilea tip de cancer care duce la deces. Am avut plăcerea să discut cu C.F, unul dintre (cei tot mai mulți)supraviețuitori ai cancerului de prostată. Îi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări și pentru deschiderea spre eventuale discuții viitoare.  Bună, C.F., și îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să purtăm această discuție, pe care o și împărtășim cu ceilalți.  Cu drag. Să știi că eu nu prea am găsit discuții de genul când am căutat acum câțiva ani( când s-a îmbolnăvit ). Mi-ar fi fost util să citesc despre experiențele altora. De asta am și acceptat să vorbim, deși sunt ataaat de multe de povestit, de nici nu știu cu ce să încep. Sunt convinsă, dar cine știe... poate acesta este un start pentru discuții de genul.   Am pregătit câteva întrebări, începem? Motor, acțiune! Cum ai reacționat când ai primit diagnosticul de cancer de prostată? Ce ai

Singurătate. Pandemie. Sărbători. Short horror story?

Suntem într-o pandemie(știu, deja sună obositor), vedem pe toate rețelele de socializare sfaturi și învățături despre cum să ne comportăm cu cei mici sau cu partenerul astfel încât timpul acesta petrecut exclusiv împreună să ne consolideze relația, nu să o deterioreze. Dar nu vom vorbi despre cupluri. Vreau să vorbim despre cei care nu sunt într-o relație. Despre cei care nu locuiesc cu familia sau cu prietenii. Despre cei care nu au colegi de apartament. Despre cei care din luna martie a acestui an, au explorat probabil teritorii până acum virgine ale singurătății. Despre cei care închid și deschid ușa singuri, care au pe uscătorul de vase un singur pahar de vin pus la scurs, o singură cană de cafea. O furculiță, o lingură, o farfurie. Evit să-i numesc oameni singuri, pentru că tindem să dăm singurătății în primul rând conotații negative, dar... Să vorbim despre cei singuri.  Nu cred că mai vine ca o surpriză pentru cineva, dar reiterez că suntem ființe sociale, deci avem nevoia funda

Frica de intimitate și de ce fugim de relații

Te sperie gândul că ai putea intra într-o relație? Simți că o relație ar putea să îți îngrădească libertatea și simți un nod în gât când te gândești la asta? Ți-e frică să te atașezi pentru că oricum oamenii înșeală, rănesc, renunță, pleacă? Simți că pur și simplu nu merită să încerci să fii cu cineva pentru că deznodământul e oricum mereu același? Ai discuții cu multe persoane care te validează iar când lucrurile devin serioase știi că trebuie să fugi? Dacă răspunsul este da, înseamnă că sunt șanse mari să te confrunți cu frica de intimitate. Ce este frica de intimitate? Frica de intimitate este atunci când ți-e teamă să te implici emoțional sau chiar și fizic într-o relație. Tendința persoanelor cu frică de intimitate este să fugă atunci când lucrurile între ei și o altă persoană devin prea confortabile. Problema majoră a persoanelor cu frică de intimitate este că, de regulă, e greu de descoperit că există cu adevărat o problemă. Obișnuiți fiind să-și blocheze propriile emo