Treceți la conținutul principal

Cancerul și psihoterapia de grup


Psihoterapia de grup special concepută pentru persoanele cu cancer poate fi cea mai puternică intervenție psihosocială disponibilă pentru majoritatea pacienților. Dincolo de sfera terapiei individuale, terapia de grup poate aborda problemele majore ale bolnavilor de cancer, obținând suportul emoțional al persoanelor cu experiențe similare și folosind experiențele altora pentru a amortiza frica de necunoscut. Cu toate acestea, dincolo de eficacitatea sa, terapia de grup este, de asemenea, extrem de eficientă în timp și din punct de vedere al costurilor. În ceea ce privește costurile directe, nu s-a constatat că terapia de grup pentru pacienții cu cancer reduce semnificativ costurile de utilizare a asistenței medicale. Această abordare terapeutică este asociată cu îmbunătățirea calității vieții pacientului, contribuie la îmbunătățirea stării de spirit, performanței la locul de muncă și ajută la construirea de relații sănătoase cu cei din jur.

Terapia de grup în familie

Grupurile de terapie de familie sunt eficiente pentru soți, copii și alți membri ai familiei bolnavilor de cancer. La fel cum suferința în rândul pacientului influențează stresul membrilor familiei, în mod similar suferința în rândul membrilor familiei poate, la rândul său, influența pacientul. Grupurile special concepute pentru membrii familiei vor ajuta membrii familiei, pacientul cu cancer și unitatea familiei în ansamblu, prioritizând cominicarea dintre aceștia și găsind soluții pentru problemele care pot afecta calitatea relațiilor.

Terapia de grup în online

În ultimii ani a existat o creștere a utilizării grupurilor de terapie bazată pe tehnologie, incluzând grupuri de asistență on-line cu discuții în timp real pe chat-uri, grupuri de conferințe video și grupuri de bloguri web, unde membrii se pot conecta fără a fi necesară părăsirea locuinței. Aceste grupuri sunt unice, deoarece oferă acces la terapie și sprijin, care altfel ar putea să nu fie fezabile din cauza problemelor legate de transport, disponibilitate, etc. Ce face ca terapia online să fie din ce în ce mai accesată? Pe lângă sprijinul de la distanță, stigmatizarea redusă și posibilitatea conectării cu persoane cu diagnostice rare. De fapt, aceste tipuri de grupuri se pretează pentru pacienții cu cancer care au pur și simplu acces la Internet. Recenziile grupurilor de susținere a cancerului pe Internet (ICSG) de pe web arată că majoritatea participanților care folosesc grupuri de asistență on-line sunt femei.


Grupuri de tip bolnav-supraviețuitor

 Ideea de sprijin între persoanele cu cancer și supraviețuitori este incontestabilă. Atunci când două persoane împărtășesc experiența unică a cancerului, se percep reciproc ca fiind capabili să empatizeze și să se identifice unul cu celălalt într-un mod în care un profesionist din domeniul sănătății sau un membru al familiei ar putea înțelege. Când pacienții bolnavi de cancer se reunesc într-un grup, aceștia formează legături rapide și un sentiment de apartenență, împărtășesc informații, strategii de combatere, încurajare și susținere, rezultând în sentimente reduse de izolare, stres, anxietate și depresie.



Terapie individuală sau de grup?

Desigur, psihoterapia individuală este indicată pentru anumiți pacienți cu cancer, în special pentru cei cu caracteristici de personalitate care interferează cu adaptarea la viața cu cancer și cu aderența la tratament. Cu toate acestea, terapia de grup este considerată de mulți drept „tratamentul la alegere” pentru majoritatea pacienților cu cancer, deoarece formatele grupului oferă un beneficiu psihosocial egal cu terapia individuală, dar cu un cost redus pentru pacient și furnizor. Spre deosebire de obișnuitul accent pe examinarea și modificarea tiparelor de personalitate predominante în terapia individuală, terapia de grup pentru persoanele cu cancer subliniază că acestea trăiesc mai din plin fiecare moment și obțin susținere din partea celorlalți, precum și informații cu privire la modalitățile de a face față factorilor stresori cu care se confruntă în lupta cu cancerul. Cu toate acestea, fie că vorbim despre terapie individuală, sau despre terapie de grup, modul de terapie ales trebuie să se plieze exact pe nevoile pacientului.








Bibliografie orientativă:
James L. Spira and Danielle R. Casden, Psycho-Oncology, 2nd ed. (New York : Oxford University Press, 2010), 408.




Comentarii

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diagnostic: cancer de prostată. Interviu cu un supraviețuitor

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în populația masculină. De asemenea, este al doilea tip de cancer care duce la deces. Am avut plăcerea să discut cu C.F, unul dintre (cei tot mai mulți)supraviețuitori ai cancerului de prostată. Îi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări și pentru deschiderea spre eventuale discuții viitoare.  Bună, C.F., și îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să purtăm această discuție, pe care o și împărtășim cu ceilalți.  Cu drag. Să știi că eu nu prea am găsit discuții de genul când am căutat acum câțiva ani( când s-a îmbolnăvit ). Mi-ar fi fost util să citesc despre experiențele altora. De asta am și acceptat să vorbim, deși sunt ataaat de multe de povestit, de nici nu știu cu ce să încep. Sunt convinsă, dar cine știe... poate acesta este un start pentru discuții de genul.   Am pregătit câteva întrebări, începem? Motor, acțiune! Cum ai reacționat când ai primit diagnosticul de cancer de prostată? Ce ai

Singurătate. Pandemie. Sărbători. Short horror story?

Suntem într-o pandemie(știu, deja sună obositor), vedem pe toate rețelele de socializare sfaturi și învățături despre cum să ne comportăm cu cei mici sau cu partenerul astfel încât timpul acesta petrecut exclusiv împreună să ne consolideze relația, nu să o deterioreze. Dar nu vom vorbi despre cupluri. Vreau să vorbim despre cei care nu sunt într-o relație. Despre cei care nu locuiesc cu familia sau cu prietenii. Despre cei care nu au colegi de apartament. Despre cei care din luna martie a acestui an, au explorat probabil teritorii până acum virgine ale singurătății. Despre cei care închid și deschid ușa singuri, care au pe uscătorul de vase un singur pahar de vin pus la scurs, o singură cană de cafea. O furculiță, o lingură, o farfurie. Evit să-i numesc oameni singuri, pentru că tindem să dăm singurătății în primul rând conotații negative, dar... Să vorbim despre cei singuri.  Nu cred că mai vine ca o surpriză pentru cineva, dar reiterez că suntem ființe sociale, deci avem nevoia funda

Frica de intimitate și de ce fugim de relații

Te sperie gândul că ai putea intra într-o relație? Simți că o relație ar putea să îți îngrădească libertatea și simți un nod în gât când te gândești la asta? Ți-e frică să te atașezi pentru că oricum oamenii înșeală, rănesc, renunță, pleacă? Simți că pur și simplu nu merită să încerci să fii cu cineva pentru că deznodământul e oricum mereu același? Ai discuții cu multe persoane care te validează iar când lucrurile devin serioase știi că trebuie să fugi? Dacă răspunsul este da, înseamnă că sunt șanse mari să te confrunți cu frica de intimitate. Ce este frica de intimitate? Frica de intimitate este atunci când ți-e teamă să te implici emoțional sau chiar și fizic într-o relație. Tendința persoanelor cu frică de intimitate este să fugă atunci când lucrurile între ei și o altă persoană devin prea confortabile. Problema majoră a persoanelor cu frică de intimitate este că, de regulă, e greu de descoperit că există cu adevărat o problemă. Obișnuiți fiind să-și blocheze propriile emo