Treceți la conținutul principal

Cancerul și anxietatea

Ce este anxietatea?

Asociația Americană de Psihologie (APA) definește anxietatea drept „o emoție caracterizată prin sentimente de tensiune, îngrijorare și schimbări fizice precum tensiunea arterială crescută”. Cunoașterea diferenței dintre sentimentele normale de anxietate și o tulburare de anxietate care necesită îngrijiri medicale poate ajuta o persoană să identifice și să trateze afecțiunea.



Anxietatea este atunci când suntem în parc și ne gândim că un străin va sări din spatele unui tufiș sau se va apropia de noi și ne va face rău. Această anxietate nu este rezultatul unei amenințări cunoscute sau specifice. Mai degrabă provine din interpretarea pe care mintea noastră o dă pericolelor posibile care pot apărea imediat.

Anxietatea este adesea însoțită de multe senzații somatice (fizice) neplăcute. Unele dintre cele mai frecvente simptome fizice de anxietate includ:
  • Dureri de cap
  • Durere și tensiune musculară
  • Tulburări de somn
  • Dureri în piept
  • Țiuit în urechi
  • Transpirație excesivă
  • Agitație și tremor
  • Frisoane reci sau bufeuri
  • Puls accelerat
  • Amorțeală sau furnicături
  • Depersonalizare și derealizare
  • Dureri de stomac sau greață
  • Frica de a înnebuni
  • Amețeli sau senzație de leșin

Ce este frica?

Frica este un răspuns emoțional la o amenințare cunoscută sau certă. Dacă mergi pe o stradă întunecată, de exemplu, și cineva te amenință cu o armă și îți spune: „Acesta este un jaf”, atunci probabil că vei experimenta un răspuns de teamă. Pericolul este real, definit și imediat. Există un obiect clar care justifică prezența fricii. În alte cuvinte, frica este un răspuns sănătos în prezența unui pericol real, pe când anxietatea este un răspuns nesănătos la un pericol imaginar. 


Anxietatea  are o intensitate și o cronicitate nocivă care afectează starea de spirit a pacientului, relațiile cu familia și prietenii și nu servește niciodată drept rezolvare a problemelor. Senzorul de pericol este conceptualizat ca fiind setat prea sensibil, ceea ce duce la false alarme și anxietate inutilă. De exemplu, un pacient anxios care se teme de reapariția cancerului poate cheltui sume considerabile din cauza îngrijorării nejustificate. Senzațiile fizice minore sunt amplificate cognitiv și percepute greșit ca fiind un semn de cancer, fapt care provoacă îngrijorare și anxietate. O persoană care este copleșită de anxietate are un sentiment redus de autoeficiență în rezolvarea problemelor și majorează impactul posibilelor amenințări. Paradoxul este că hipervigilența este puțin probabil să producă rezultate mai bune decât vigilența rațională prin supraveghere medicală. 

Terapia cognitivă

Terapia cognitivă se bazează pe principiul că nu o situație are ca rezultat o emoție, ci emoția este dată mai degrabă de gândirea automată precedentă. Percepția unei persoane asupra unei situații duce la un răspuns emoțional sau comportamental. De exemplu, o persoană supusă unei tomografii computerizate poate gândi în felul următor „știu că durerea este cancer” și se va simți neliniștită. Alta s-ar putea gândi: „Mă bucur că voi avea în sfârșit o explicație pentru durere” și va simți alinare. Gândurile inadaptative legate de cancer sunt asociate cu anxietatea și  reflectă prejudecăți, cum ar fi gândirea de tip „totul sau nimic”, suprageneralizarea și catastrofarea. Specialiștii din domeniul sănătății se concentrează pe promovarea autoreglării si adaptarea de cogniții mai rezonabile, mai realiste, eliminând gândirea catastrofală. 



Bibliografie orientativă:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/323454.php
https://www.verywellmind.com/fear-and-anxiety-differences-and-similarities-2584399
Tomer T. Levin and Yesne Alici, Psycho-Oncology, 2nd ed. (New York:Oxford University Press, 2010), 324.

Comentarii

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diagnostic: cancer de prostată. Interviu cu un supraviețuitor

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în populația masculină. De asemenea, este al doilea tip de cancer care duce la deces. Am avut plăcerea să discut cu C.F, unul dintre (cei tot mai mulți)supraviețuitori ai cancerului de prostată. Îi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări și pentru deschiderea spre eventuale discuții viitoare.  Bună, C.F., și îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să purtăm această discuție, pe care o și împărtășim cu ceilalți.  Cu drag. Să știi că eu nu prea am găsit discuții de genul când am căutat acum câțiva ani( când s-a îmbolnăvit ). Mi-ar fi fost util să citesc despre experiențele altora. De asta am și acceptat să vorbim, deși sunt ataaat de multe de povestit, de nici nu știu cu ce să încep. Sunt convinsă, dar cine știe... poate acesta este un start pentru discuții de genul.   Am pregătit câteva întrebări, începem? Motor, acțiune! Cum ai reacționat când ai primit diagnosticul de cancer de prostată? Ce ai

Singurătate. Pandemie. Sărbători. Short horror story?

Suntem într-o pandemie(știu, deja sună obositor), vedem pe toate rețelele de socializare sfaturi și învățături despre cum să ne comportăm cu cei mici sau cu partenerul astfel încât timpul acesta petrecut exclusiv împreună să ne consolideze relația, nu să o deterioreze. Dar nu vom vorbi despre cupluri. Vreau să vorbim despre cei care nu sunt într-o relație. Despre cei care nu locuiesc cu familia sau cu prietenii. Despre cei care nu au colegi de apartament. Despre cei care din luna martie a acestui an, au explorat probabil teritorii până acum virgine ale singurătății. Despre cei care închid și deschid ușa singuri, care au pe uscătorul de vase un singur pahar de vin pus la scurs, o singură cană de cafea. O furculiță, o lingură, o farfurie. Evit să-i numesc oameni singuri, pentru că tindem să dăm singurătății în primul rând conotații negative, dar... Să vorbim despre cei singuri.  Nu cred că mai vine ca o surpriză pentru cineva, dar reiterez că suntem ființe sociale, deci avem nevoia funda

Frica de intimitate și de ce fugim de relații

Te sperie gândul că ai putea intra într-o relație? Simți că o relație ar putea să îți îngrădească libertatea și simți un nod în gât când te gândești la asta? Ți-e frică să te atașezi pentru că oricum oamenii înșeală, rănesc, renunță, pleacă? Simți că pur și simplu nu merită să încerci să fii cu cineva pentru că deznodământul e oricum mereu același? Ai discuții cu multe persoane care te validează iar când lucrurile devin serioase știi că trebuie să fugi? Dacă răspunsul este da, înseamnă că sunt șanse mari să te confrunți cu frica de intimitate. Ce este frica de intimitate? Frica de intimitate este atunci când ți-e teamă să te implici emoțional sau chiar și fizic într-o relație. Tendința persoanelor cu frică de intimitate este să fugă atunci când lucrurile între ei și o altă persoană devin prea confortabile. Problema majoră a persoanelor cu frică de intimitate este că, de regulă, e greu de descoperit că există cu adevărat o problemă. Obișnuiți fiind să-și blocheze propriile emo