Treceți la conținutul principal

Adolescența și diabetul zaharat de tip I




Ce este diabetul?

Diabetul este una dintre cele mai răspândite boli ale secolului XXI, cu un număr de cazuri în continuă creștere la nivel mondial. Organismul unei persoane bolnave de diabet nu poate utiliza zahărul (glucidele) din alimente, din cauza secreției de insulină, aceasta fiind fie inexistentă, fie la un nivel foarte ridicat. Exista 2 tipuri de diabet: diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent) și diabet zaharat de tip 2. Diabetul zaharat de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar începe să distrugă celulele beta din pancreas. Celulele beta produc în mod normal insulina de care are nevoie organismul pentru a metaboliza glucidele (zaharurile) din alimentele consumate. În lipsa acestor celule, respectiv a producției de insulină, se instaleaza diabetul zaharat de tip 1. Uneori, pancreasul este afectat de o boală sau o leziune, ceea ce ,de asemenea, are ca efect distrugerea celulelor beta. În acest caz nu sistemul imunitar e vinovat, ci avem de-a face cu o altă afecțiune, numita diabet secundar, similar ca simptome cu diabetul de tip 1. Simptomele clinice ale diabetului nu apar până când nu au fost distruse 80% până la 90% din celulele beta ale pancreasului.


Patogeneză .Epidemiologie. Simptomatologie
                                                               
                Diabetul zaharat de tip 1 reprezintă doar 5-10% din toate cazurile de diabet zaharat; cu toate acestea, incidența acestuia continuă să crească la nivel mondial și are implicații grave pe termen scurt și lung. Tulburarea are o componentă genetică puternică, moștenit în principal prin complexul HLA, dar factorii care declanșează apariția bolii clinice rămân în mare parte necunoscuți. Managementul diabetului de tip 1 este cel mai bine întreprins în contextul unei echipe multidisciplinare de sănătate și necesită o atenție continuă pentru multe aspecte, inclusiv administrarea de insulină, monitorizarea glicemiei și screening-ul pentru afecțiunile comorbide și complicațiile care vin odată cu diagnosticul de diabet. Noile abordări de tratament au facilitat îmbunătățirea rezultatelor atât în ​​ceea ce privește controlul glicemic, reducându-se riscul apariției complicațiilor.  Epidemiologia diabetului de tip 1 a fost raportată în multe țări, predominant la copii mai mici de 15-18 ani. Multe observații importante provin din registre: în primul rând, incidența la nivel mondial a crescut cu aproximativ 2-5% pe an.

                Printre simptome întâlnim: urinare frecventă – observabilă mai ales pe timp de noapte (rinichii încearcă să elimine excesul de glucoză din sânge, pentru asta elimină mai multă apă și deci mai multa urină); senzație permanentă de sete (corpul se deshidratează din cauza urinării frecvente); scădere în greutate; creșterea senzației de foame; senzație persistent de oboseală; uscăciunea gurii: stări de greață și vărsături; dureri abdominale; vedere neclară; halena; înfectii frecvente ale pielii, vaginale sau ale tractului urinar. Simptomele de diabet zaharat tip 1 se dezvoltă, de obicei, rapid, în câteva zile sau săptămâni, și sunt cauzate de hiperglicemie. La inceput, simptomele pot fi trecute cu vederea sau confundate cu o altă boală, cum ar fi gripa.
Diabetul este un factor de risc pentru tulburările psihiatrice în adolescență. În comparație cu adolescenții fără diabet sau cu alte afecțiuni cronice, adolescenții cu diabet zaharat au un risc de trei ori mai mare de dezvoltare a tulburărilor psihice, cu rate de până la 33%. Această comorbiditate crescută este asociată în primul rând cu incidența depresiei majore (-27,5%) și a tulburării de anxietate generalizată (18,4%). Mai mult,  numărul de adolescenți cu diabet zaharat cu idei suicidare după debutul bolii este unul alarmant. Deși rata de ideație suicidară s-a dovedit a fi mai mare decât era de așteptat (26,4%), numărul de tentative de suicid este de numai 4,4%, scorurile fiind asemănătoare cu cele privind populația generală a adolescenților. În plus, adolescenții care au cetoacidoză diabetică recurentă pot avea mai multe șanse de a avea tulburări psihice, în special anxietate și depresie, decât cei fără spitalizare recurentă. Aceste studii evidențiază faptul că boala psihiatrică este o complicație gravă a diabetului zaharat și este adesea asociată cu un control și o adaptare slabă a metabolismului. Astfel, este dezirabil un screening regulat.



Diabetul de tip I poate crea o barieră între adolescenți și familiile lor. Îngrijorările legate de boală  pot duce la hipervigilanța părinților și pot crea conflicte suplimentare cu adolescenții. Cadrul de reziliență a familiei dezvoltat de Froma Walsh, co-fondator și co-director al Centrului de Sănătate Familială din Chicago, poate fi aplicat populației pediatrice diagnosticată cu diabet de tip I și poate servi drept ghid pentru vizarea și consolidarea proceselor-cheie care vor încuraja adaptarea optimă a adolescenților. Potrivit lui Walsh, procesele-cheie ale rezilienței familiei se concentrează pe: 1) sistemul de credințe care include înțelesul adversității, având o perspectivă pozitivă, plus dezvoltarea transcendenței și spiritualității, 2) modelul organizatoric, oferind flexibilitate, conexiune, resurse sociale și economice, și 3) strategia de comunicare, cu accent pe claritate, expresie emoțională deschisă și rezolvarea problemelor colaborative. Folosind abordarea conceptuală a lui Walsh, clinicienii ar putea ajuta adolescenții și familiile lor să dobândească o perspectivă asupra experienței bolii, să conștientizeze punctele forte și vulnerabilitățile fiecărui membru al familiei și nevoile emergente ale dezvoltării adolescenților și recunoașterea convingerilor familiale cheie care explică natura bolii și relațiile cu profesioniștii din domeniul sănătății. Trebuie să fie furnizate informații despre boală și despre așteptările realiste privind beneficiile potențiale ale terapiilor. Efectele secundare ale tratamentului trebuie explicate în mod clar împreună cu strategiile de management adecvate. Resursele financiare, inclusiv finanțarea terapiilor, ar trebui oferite indiferent de statutul de angajat al părinților sau de veniturile familiei.



Adolescența este o perioadă de schimbări biologice rapide, însoțită de o maturizare fizică, cognitivă și emoțională. Adolescenții se străduiesc să-și găsească propria identitate, separată de familiile lor. Multe dintre simtomele diabetului pot interfera cu dorința adolescentului de a-și asigura independența și statutul de individ egal cu cei din jur. Presiunea la care este expus poate genera conflicte puternice. În acest grup de vârstă, există oricum o luptă pentru independență față de părinți și față de alți adulți, care se manifestă adesea ca o nerespectare a regimul de diabet și tot ce presupune acesta. În timp ce adolescenții pot îndeplini sarcinile de gestionare a diabetului zaharat, ei încă au nevoie de ajutor în luarea deciziilor privind ajustările de insulină. Studiile arată că adolescenții ai căror părinți se implică în îndrumarea și supravegherea tratamentul au un control metabolic mai bun decât adolescenții care nu sunt supravegheați sau îndrumați de către părinți. Astfel, continuarea implicării părinților în mod corespunzător, cu gestiune partajată, este asociată cu un control îmbunătățit. Provocarea constă în găsirea gradului de implicare parentală, care este confortabil pentru toți cei implicați, fără a risca să se deterioreze controlul glicemic datorită supra-sau sub-implicării. O astfel de implicare în managementul diabetului în această etapă de dezvoltare poate afecta relața părinte-adolescent. Conflictul parental-copil a fost asociat cu rezultate diabetice mai slabe în mai multe studii. Pe măsură ce copilul crește, trebuie responsabilizat gradual și în ceea ce privește administrarea tratamentului.


Bibliografie orientativă

Sochett E, Daneman D. Early diabetes-related complications in children and adolescents with type 1 diabetes. Implications for screening and intervention.Endocrinol Metab Clin North Am. 1999 Dec;28(4):865-8
Daneman D, Frank M. Defining quality of care for children and adolescents with type 1 diabetes. Acta Paediatr Suppl. 1998 Oct;425:11-9. Review.
Follansbee DS: Assuming responsibility for diabetes management: what age? what price? Diabetes Educ 15:347–353, 1989
Goldston DB, Kovacs M, Ho VY, Parrone PL, Stiffler L: Suicidal ideation and suicide attempts among youth with insulin-dependent diabetes mellitus. J Am Acad Child Adolesc Psych 33:240–246, 1994
Kovacs M, Goldston D, Obrosky DS, Bonar LK: Psychiatric disorders in youths with IDDM: rates and risk factors. Diabetes Care 20:36–44, 1997
Daneman D.  Type one diabetes. Lancet. 2006 Mar 11;367(9513):847-58
http://viatacudiabet.ro


Comentarii

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diagnostic: cancer de prostată. Interviu cu un supraviețuitor

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în populația masculină. De asemenea, este al doilea tip de cancer care duce la deces. Am avut plăcerea să discut cu C.F, unul dintre (cei tot mai mulți)supraviețuitori ai cancerului de prostată. Îi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări și pentru deschiderea spre eventuale discuții viitoare.  Bună, C.F., și îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să purtăm această discuție, pe care o și împărtășim cu ceilalți.  Cu drag. Să știi că eu nu prea am găsit discuții de genul când am căutat acum câțiva ani( când s-a îmbolnăvit ). Mi-ar fi fost util să citesc despre experiențele altora. De asta am și acceptat să vorbim, deși sunt ataaat de multe de povestit, de nici nu știu cu ce să încep. Sunt convinsă, dar cine știe... poate acesta este un start pentru discuții de genul.   Am pregătit câteva întrebări, începem? Motor, acțiune! Cum ai reacționat când ai primit diagnosticul de cancer de prostată? Ce ai

Singurătate. Pandemie. Sărbători. Short horror story?

Suntem într-o pandemie(știu, deja sună obositor), vedem pe toate rețelele de socializare sfaturi și învățături despre cum să ne comportăm cu cei mici sau cu partenerul astfel încât timpul acesta petrecut exclusiv împreună să ne consolideze relația, nu să o deterioreze. Dar nu vom vorbi despre cupluri. Vreau să vorbim despre cei care nu sunt într-o relație. Despre cei care nu locuiesc cu familia sau cu prietenii. Despre cei care nu au colegi de apartament. Despre cei care din luna martie a acestui an, au explorat probabil teritorii până acum virgine ale singurătății. Despre cei care închid și deschid ușa singuri, care au pe uscătorul de vase un singur pahar de vin pus la scurs, o singură cană de cafea. O furculiță, o lingură, o farfurie. Evit să-i numesc oameni singuri, pentru că tindem să dăm singurătății în primul rând conotații negative, dar... Să vorbim despre cei singuri.  Nu cred că mai vine ca o surpriză pentru cineva, dar reiterez că suntem ființe sociale, deci avem nevoia funda

Frica de intimitate și de ce fugim de relații

Te sperie gândul că ai putea intra într-o relație? Simți că o relație ar putea să îți îngrădească libertatea și simți un nod în gât când te gândești la asta? Ți-e frică să te atașezi pentru că oricum oamenii înșeală, rănesc, renunță, pleacă? Simți că pur și simplu nu merită să încerci să fii cu cineva pentru că deznodământul e oricum mereu același? Ai discuții cu multe persoane care te validează iar când lucrurile devin serioase știi că trebuie să fugi? Dacă răspunsul este da, înseamnă că sunt șanse mari să te confrunți cu frica de intimitate. Ce este frica de intimitate? Frica de intimitate este atunci când ți-e teamă să te implici emoțional sau chiar și fizic într-o relație. Tendința persoanelor cu frică de intimitate este să fugă atunci când lucrurile între ei și o altă persoană devin prea confortabile. Problema majoră a persoanelor cu frică de intimitate este că, de regulă, e greu de descoperit că există cu adevărat o problemă. Obișnuiți fiind să-și blocheze propriile emo