Treceți la conținutul principal

Validarea emoțională și cum arătăm că ne pasă

În contextul în care scriu acest articol în prima lună din an, luna care cuprinde și Blue Monday, ziua stabilită la nivel mondial ca fiind cea mai tristă din an(a treia luni din ianuarie), consider că este necesar să vorbim despre invalidarea emoțională. Ce anume înseamnă asta? O s-o definim printr-un scurt dialog imaginar:

-Salut, nu mă simt prea bine în ultimul timp, de asta nu am mai ieșit cu voi. 
-Salut, dar cui crezi că îi este bine? Dacă ai ști câte probleme am la birou, plus ca X-ulescu face *blablabla*. 

Din cauza faptului că stigma când vine vorba de depresie&co încă persistă, a recunoaște că te confrunți cu probleme legate de sănătatea mentală cere curaj și denotă încredere maximă în persoana în fața căreia te confesezi. Din nefericire însă, din multiple motive, unii oameni nu știu să răspundă într-un mod dezirabil într-o astfel de situație. Ori din necunoștință de cauză, ori din cauza faptului că nu acordăm destulă atenție celorlalți, sau din cauza faptului că tindem să minimalizăm problemele care nu ne privesc în mod direct, putem, chiar și neintenționat, să cauzăm un stres în plus persoanei aflate în dificultate din simplu fapt că răspunsul nostru nu este unul adecvat. 

Perpetuăm stigma care învăluie problemele legate de sănătatea mentală prin invalidarea sentimentelor și a situațiilor prin care trec acești oameni. De fiecare dată când oamenii ne mărturisesc că sunt depresivi sau anxioși și reacționăm incorect(fie prin ignorare, fie prin minimalizare, fie prin derâdere, ș.a.) le reîntărim ideea că este rușinos și anormal ceea ce li se întâmplă, ca trebuie să fie tăcuți, să se ascundă sau să se prefacă.
Avem mai jos câteva metode prin care putem ajuta o persoană aflată în dificultate.


1. Ascultarea activă 
Ascultarea activă și auzirea celor spuse sunt două lucruri total diferite. A asculta pe cineva presupune înțelegerea mesajului transmis, transpunerea în situația prezentată de interlocutor, trecerea evenimentelor prin lentila proprie, oferirea de feedback, de păreri personale, sfaturi, etc. atunci când ni se cere. A auzi doar pe cineva înseamnă că așteptăm să termine de vorbit și apoi vorbim despre total altceva sau pur si simplu ignorăm informațiile împărtășite și oferim o întorsătură personală a lucrurilor.

2.Validarea emoțiilor 
Cum? Prin sintagme de genul sunt aici pentru tine,înțeleg ceea ce simți, sau ajută-mă să înțeleg ceea ce simți în caz că nu avem idee despre ceea ce se întâmplă cu persoana respectivă. Este important să facem oamenii să se simtă auziți și acceptați indiferent de problemele cu care se confruntă.

3. Oferirea de sprijin
Cum anume îi putem ajuta? Vom ști doar dacă întrebăm. Fiecare om are propriile seturi de nevoi, ce ne rămâne de făcut este să-i asigurăm de disponibilitatea noastră de a-i ajuta, fie că e o vorbă bună, ajutor financiar, emoțional sau simpla prezență și atât.



Evitați să vă dați părerea, oferim feedback doar dacă ni se cere feedback. Există un moment și un loc pentru a oferi sfaturi, însă ele trebuie cerute. Puneți întrebări, ascultați, fiți alături de persoana aflată în dificultate. Înțelegeți că este posibil să nu fiți de acord cu anumite decizii pe care aceasta le ia, așa că evitați să blamați, să certați sau să reproșați. Țineți minte că sănătatea mentală este la fel de importantă ca și sănătatea fizică, așa că dacă nu ne supărăm pe cineva care o atitudine diferită din cauza faptului că are febră, este imperativ să nu ne supărăm nici pe cineva care are o zi proastă din cauza anxietății, de exemplu.

Comentarii

  1. Mulțumesc domnule pentru vrăjile tale reale. Numele meu este Zara Matteo. Acest lucru este cu adevărat incredibil și nu am experimentat niciodată așa ceva în viața mea. Înainte de a vă cunoaște, domnule, am încercat toate mijloacele probabile pe care le-am putut pentru a-l aduce înapoi pe soțul meu, dar am ajuns să-mi dau seama că nimic nu funcționează pentru mine și că soțul meu a dezvoltat multă ură pentru mine. Am crezut că nu există nicio speranță de a mă reîntâlni cu fostul meu soț. Dar când am citit recenzii bune despre modul în care DR WHITE îi ajută pe ceilalți, am decis să-i trimit un mesaj prin WhatsApp: +17168691327. să încerc și am făcut tot ce mi-a instruit și am avut încredere în el și i-am urmat instrucțiunile, întrucât el m-a garantat în 48 de ore și tocmai atunci fostul meu m-a sunat. Domnule, acum suntem mai fericiți ca niciodată. Totul arată perfect și atât de natural! Vă mulțumesc foarte mult domnule pentru vrăjile dvs. autentice și incontestabile. aici din nou e-mailul său:

    wightmagicmaster@gmail.com

    .com Îl poți și Whatsapp:
    +17168691327

    RăspundețiȘtergere
  2. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diagnostic: cancer de prostată. Interviu cu un supraviețuitor

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în populația masculină. De asemenea, este al doilea tip de cancer care duce la deces. Am avut plăcerea să discut cu C.F, unul dintre (cei tot mai mulți)supraviețuitori ai cancerului de prostată. Îi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări și pentru deschiderea spre eventuale discuții viitoare.  Bună, C.F., și îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să purtăm această discuție, pe care o și împărtășim cu ceilalți.  Cu drag. Să știi că eu nu prea am găsit discuții de genul când am căutat acum câțiva ani( când s-a îmbolnăvit ). Mi-ar fi fost util să citesc despre experiențele altora. De asta am și acceptat să vorbim, deși sunt ataaat de multe de povestit, de nici nu știu cu ce să încep. Sunt convinsă, dar cine știe... poate acesta este un start pentru discuții de genul.   Am pregătit câteva întrebări, începem? Motor, acțiune! Cum ai reacționat când ai primit diagnosticul de cancer de prostată? Ce ai

Singurătate. Pandemie. Sărbători. Short horror story?

Suntem într-o pandemie(știu, deja sună obositor), vedem pe toate rețelele de socializare sfaturi și învățături despre cum să ne comportăm cu cei mici sau cu partenerul astfel încât timpul acesta petrecut exclusiv împreună să ne consolideze relația, nu să o deterioreze. Dar nu vom vorbi despre cupluri. Vreau să vorbim despre cei care nu sunt într-o relație. Despre cei care nu locuiesc cu familia sau cu prietenii. Despre cei care nu au colegi de apartament. Despre cei care din luna martie a acestui an, au explorat probabil teritorii până acum virgine ale singurătății. Despre cei care închid și deschid ușa singuri, care au pe uscătorul de vase un singur pahar de vin pus la scurs, o singură cană de cafea. O furculiță, o lingură, o farfurie. Evit să-i numesc oameni singuri, pentru că tindem să dăm singurătății în primul rând conotații negative, dar... Să vorbim despre cei singuri.  Nu cred că mai vine ca o surpriză pentru cineva, dar reiterez că suntem ființe sociale, deci avem nevoia funda

Frica de intimitate și de ce fugim de relații

Te sperie gândul că ai putea intra într-o relație? Simți că o relație ar putea să îți îngrădească libertatea și simți un nod în gât când te gândești la asta? Ți-e frică să te atașezi pentru că oricum oamenii înșeală, rănesc, renunță, pleacă? Simți că pur și simplu nu merită să încerci să fii cu cineva pentru că deznodământul e oricum mereu același? Ai discuții cu multe persoane care te validează iar când lucrurile devin serioase știi că trebuie să fugi? Dacă răspunsul este da, înseamnă că sunt șanse mari să te confrunți cu frica de intimitate. Ce este frica de intimitate? Frica de intimitate este atunci când ți-e teamă să te implici emoțional sau chiar și fizic într-o relație. Tendința persoanelor cu frică de intimitate este să fugă atunci când lucrurile între ei și o altă persoană devin prea confortabile. Problema majoră a persoanelor cu frică de intimitate este că, de regulă, e greu de descoperit că există cu adevărat o problemă. Obișnuiți fiind să-și blocheze propriile emo