Treceți la conținutul principal

Stima de sine

Ce este stima de sine?

Stima de sine este aspectul evaluativ al conceptului de sine care corespunde viziunii de ansamblu a sinelui ca fiind demn sau nevrednic (Baumeister, 1998). Aceasta este întrupată în definiția clasică a stimei de sine a lui Coopersmith (1967):
Evaluarea pe care individul o face și o întreține în mod obișnuit cu privire la propria persoană exprimă o atitudine de aprobare și indică măsura în care un individ se crede a fi capabil, important, de succes și demn. Pe scurt, respectul de sine este o judecată personală care se exprimă în atitudinile pe care individul le are. (pp. 4-5)


Stima de sine vs conceptul despre sine 

Astfel, respectul de sine este o atitudine față de sine și este legat de credințele personale despre abilități, relații sociale și rezultate viitoare. Este important să distingem stima de sine de termenul mai general de concepție de sine, deoarece cei doi termeni sunt adesea folosiți în mod greșit. Conceptul de sine se referă la totalitatea credințelor cognitive pe care oamenii le au despre ei înșiși; adică tot ceea ce se știe despre sine și include lucruri precum numele, rasa, aprecieri, neplăceri, credințe, valori și descrieri ale aspectului, cum ar fi înălțimea și greutatea. În schimb, respectul de sine este răspunsul emoțional pe care oamenii îl resimt în timp ce contemplează și evaluează diferite lucruri despre ei înșiși.
Deși respectul de sine este legat de conceptul de sine, este posibil ca oamenii să se agațe de lucruri pozitive în mod obiectiv (cum ar fi recunoașterea abilităților în mediul academic, atletism sau arte), aceste lucruri putând să nu le placa cu adevărat. În schimb, este posibil și ca oamenii să se placă pe ei înșiși și, prin urmare, să aibă o stimă de sine ridicată în ciuda lipsei de indicatori obiectivi care să le susțină părerile pozitive despre sine.


Cum ne creștem stima de sine?

Gânduri bune
Emile Coue a propus că modificarea gândurilor prin formule de auto-sugestie ar duce inevitabil la sănătate atât mentală cât și fizică (Duckworrh, 1979). Această formulă a constat în repetarea următoarei afirmații de mai multe ori pe zi: „În fiecare zi, sunt din ce în ce mai bun.” Mai târziu Norman Vincent Peale (1960) a subliniat, de asemenea, importanța și a popularizat „puterea gândirii pozitive”. Modificarea gândurilor prin utilizarea auto-declarațiilor pozitive s-au dovedit a fi eficientă și duce la schimbări pozitive în starea afectivă și funcționarea adaptativă (Beck, 1967; Ehs, 1962; Meichenbaum, 1972; Velten, 1968; Wiesen, 1977).
Gânduri rele
Alternativ,  Kendall (1984) și Kendall și Hollon (1981)au propus „puterea răririi gândurilor negative”, adică absența gândirii negative este la fel de importantă în funcționarea adaptativă precum este prezența gândurilor pozitive. Frecvența auto-declarațiilor negative s-a dovedit a avea efect mai puternic asupra bunăstării psihologice decât frecvența auto-declarații pozitive.

Rolul psihoterapiei 

S-a dovedit în mod repetat că intervențiile cognitiv-comportamentale care vizează auto-declarațiile negative reduc scorurile de depresie (Stravynski, Shahar, & Verreault, 1991) și stres (Hains & Szyjakowski, 1990). Intervențiile concepute pentru a crește frecvența auto-declarațiilor pozitive și a reduce auto-declarațiile negative au fost, de asemenea, eficiente în reducerea depresiei, a comportamentelor distructive față de propria persoană și în creșterea stimei de sine.


Destul cu știința, iată mai jos o serie de auto-declarații pozitive, concepute de Dr. Carmen Harra (autor best-selling, psiholog și specialist în relații) :) 

1.) Sunt arhitectul vieții mele; Îi construiesc baza și aleg conținutul.

2.) Astăzi mă îmbogățesc de energie și revărs bucurie.

3.) Corpul meu este sănătos; mintea mea este genială; sufletul meu este liniștit.

4.) Sunt superior gândurilor și acțiunilor negative.

5.) Mi s-au oferit talente interminabile pe care încep să le folosesc astăzi.

6.) Îi iert pe cei care m-au rănit în trecutul meu și mă detașez pașnic de ei.

7.) Un râu de compasiune îmi îndepărtează furia și o înlocuiește cu dragoste.

8.) Sunt îndrumat în fiecare pas al meu de forța care mă conduce spre ceea ce trebuie să știu și să fac.

9.) (Dacă ești căsătorit) Căsătoria mea devine din ce în ce mai puternică, mai profundă și mai stabilă în fiecare zi.

10.) Dețin calitățile necesare pentru a avea un succes extraordinar.

11.) Afacerile mele cresc, se extind și înfloresc.

12.) Energia creativă crește în mine și mă conduce către idei noi și strălucite.

13.) Fericirea este o alegere. Îmi bazez fericirea pe propriile mele realizări și pe binecuvântările care mi-au fost date.

14.) Capacitatea mea de a cuceri provocări este nelimitată; potențialul meu de a reuși este infinit.

15.) (Pentru cei care sunt șomeri) merit să fiu angajat și plătit bine pentru timpul, eforturile și ideile mele. În fiecare zi, sunt mai aproape de a găsi locul de muncă perfect pentru mine.

16.) Sunt curajos/curajoasă și mă ridic pentru mine.

17.) Gândurile mele sunt pline de pozitivitate și viața mea este abundentă de prosperitate.

18.) Astăzi abandonez vechile mele obiceiuri și îmi creez altele noi, mai pozitive.

19.) Mulți oameni se uită spre mine și îmi recunosc valoarea; Sunt admirat.

20.) Sunt binecuvântat cu o familie incredibilă și prieteni minunați.

21.) Îmi recunosc propria valoare; încrederea mea crește.

22.) Tot ceea ce se întâmplă acum se întâmplă pentru binele meu suprem.

23.) Sunt o unitate de putere; Sunt indestructibil.

24.) Deși aceste vremuri sunt dificile, ele sunt doar o fază scurtă a vieții.

25.) Viitorul meu este o proiecție ideală a ceea ce am în vedere acum.

26.) Eforturile mele sunt susținute de Univers; visele mele se manifestă în realitate în fața ochilor mei.

27.) (Pentru cei care sunt singuri) Partenerul perfect pentru mine vine în viața mea mai devreme decât mă așteptam.

28.) Radiez frumusețe, farmec și har.

29.) Îmi cuceresc boala; O înving în mod constant în fiecare zi.

30.) Obstacolele se mișcă din calea mea; calea mea este sculptată pentru măreție.

31.) Astăzi mă trezesc cu putere în inimă și claritate în minte.

32.) Temerile mele de mâine se topesc pur și simplu.

33.) Sunt împăcat/ă cu tot ce s-a întâmplat, se întâmplă și se va întâmpla.

34.) Natura mea este divină; sunt o ființă spirituală.

35.) Fericirea și succesul încep aici și acum.




Bibliografie orientativă:

  • Rosenberg, M., Schooler, C., Schoenbach, C., & Rosenberg, F. (1995). Global Self-Esteem and Specific Self-Esteem: Different Concepts, Different Outcomes. American Sociological Review, 60(1), 141. doi:10.2307/2096350
  • Philpot, V. D., & Bamburg, J. W. (1996). Rehearsal of Positive Self-Statements and Restructured Negative Self-Statements to Increase Self-Esteem and Decrease Depression. Psychological Reports, 79(1), 83–91. doi:10.2466/pr0.1996.79.1.83
  • Duckworth, 1. (1979) How to zise arrto-szrggestiorz effectively. Hollywood, CA: Wilshire Book. Pp. 120-126.
  • Peale. N. V. (1960) The pmuer of positive thinking. Englewood Cliffs, NJ: Prentice-Hall. 
  • Kendall, I. C. (1984) Cognitive~rocesses and procedures in behavior cherapy In G. T. Wilson, C. M. Franks, K. D. rownwell, & P. C. Kendall (Eds.), Annual review of behovfor therapy: theory and practice. Vol. 9. New York: Guilford. Pp. 132-179. 
  • Kendall, I. C., & Holloson, S. D. (1981) Assessing self-referent speech: methods in the measurement of self-statements. In P. C. Kendall & S. D. Hollon (Eds.), Assessnlent strategies for cognztiue-behavioral interue~rfions. New York: Academic Press. Pp. 85-118. 
  • HAINS, A. A., & SZYJAKOWSKI, M. (1990) A cognitive stress reduction intervention program for adolescents. Jourrzal of Counrelirzg Psychology, 37. 79.84. 
  • BECK, A. T. (1967) Depression: clirzical, experimental, and theoretical aspects. New York: Harper & Row.

Comentarii

  1. M-am căsătorit cu dragul meu soț în ultimii 12 ani fără să rămân însărcinată, iar fibromul a fost problema. Am luat diferite medicamente prescrise, dar nu am putut să le vindec, dar soțul meu era atât de încrezător în mine și mă tot încuraja că într-o zi cineva mă va numi mamă. nu s-a odihnit căutând o soluție de la diferiți medici, tot ce au putut vedea a fost o intervenție chirurgicală și mi-a fost frică de asta, o prietenă din cabinetul meu mi-a prezentat doctorul DAWN ACUNA, ea a spus că Dawn acuna a ajutat-o ​​când avea tubul blocat și a ajutat-o ​​și ea. multe dintre prietenele ei să conceapă,
    I-am scris imediat pe Whatsapp, mi-a promis ca ma ajuta dupa ce i-am explicat totul, mi-a dat niste instructiuni care am facut totul perfect conform instructiunilor, la 3 saptamani dupa tot am fost la spital si doctorul mi-a confirmat sarcina in 1 saptamana dar chiar acum am copilul meu frumos.
    *Dacă vrei să tratezi infertilitatea.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata rapid.
    *Dacă vrei să-ți întorci iubitul.
    *Dacă vrei o căsătorie pașnică.
    *Dacă doriți să tratați boala canceroasă.
    Și mulți alții îl contactează pe Dr dawn acuna pe Whatsapp:+2348032246310
    E-mail: dawnacuna314@gmail.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Diagnostic: cancer de prostată. Interviu cu un supraviețuitor

Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în populația masculină. De asemenea, este al doilea tip de cancer care duce la deces. Am avut plăcerea să discut cu C.F, unul dintre (cei tot mai mulți)supraviețuitori ai cancerului de prostată. Îi mulțumesc pentru bunăvoința de a-mi răspunde la câteva întrebări și pentru deschiderea spre eventuale discuții viitoare.  Bună, C.F., și îți mulțumesc încă o dată că ai acceptat să purtăm această discuție, pe care o și împărtășim cu ceilalți.  Cu drag. Să știi că eu nu prea am găsit discuții de genul când am căutat acum câțiva ani( când s-a îmbolnăvit ). Mi-ar fi fost util să citesc despre experiențele altora. De asta am și acceptat să vorbim, deși sunt ataaat de multe de povestit, de nici nu știu cu ce să încep. Sunt convinsă, dar cine știe... poate acesta este un start pentru discuții de genul.   Am pregătit câteva întrebări, începem? Motor, acțiune! Cum ai reacționat când ai primit diagnosticul de cancer de prostată? Ce ai

Singurătate. Pandemie. Sărbători. Short horror story?

Suntem într-o pandemie(știu, deja sună obositor), vedem pe toate rețelele de socializare sfaturi și învățături despre cum să ne comportăm cu cei mici sau cu partenerul astfel încât timpul acesta petrecut exclusiv împreună să ne consolideze relația, nu să o deterioreze. Dar nu vom vorbi despre cupluri. Vreau să vorbim despre cei care nu sunt într-o relație. Despre cei care nu locuiesc cu familia sau cu prietenii. Despre cei care nu au colegi de apartament. Despre cei care din luna martie a acestui an, au explorat probabil teritorii până acum virgine ale singurătății. Despre cei care închid și deschid ușa singuri, care au pe uscătorul de vase un singur pahar de vin pus la scurs, o singură cană de cafea. O furculiță, o lingură, o farfurie. Evit să-i numesc oameni singuri, pentru că tindem să dăm singurătății în primul rând conotații negative, dar... Să vorbim despre cei singuri.  Nu cred că mai vine ca o surpriză pentru cineva, dar reiterez că suntem ființe sociale, deci avem nevoia funda

Frica de intimitate și de ce fugim de relații

Te sperie gândul că ai putea intra într-o relație? Simți că o relație ar putea să îți îngrădească libertatea și simți un nod în gât când te gândești la asta? Ți-e frică să te atașezi pentru că oricum oamenii înșeală, rănesc, renunță, pleacă? Simți că pur și simplu nu merită să încerci să fii cu cineva pentru că deznodământul e oricum mereu același? Ai discuții cu multe persoane care te validează iar când lucrurile devin serioase știi că trebuie să fugi? Dacă răspunsul este da, înseamnă că sunt șanse mari să te confrunți cu frica de intimitate. Ce este frica de intimitate? Frica de intimitate este atunci când ți-e teamă să te implici emoțional sau chiar și fizic într-o relație. Tendința persoanelor cu frică de intimitate este să fugă atunci când lucrurile între ei și o altă persoană devin prea confortabile. Problema majoră a persoanelor cu frică de intimitate este că, de regulă, e greu de descoperit că există cu adevărat o problemă. Obișnuiți fiind să-și blocheze propriile emo